Évjáratok


2016

A 2016-os évjárat az átlagnál csapadékosabb és hűvösebb időjárást hozott. Ezért a száraz borok szüreténél a korán, augusztusban megindult botrytisz fejlődés miatt nagy figyelmet igényelt az egészséges fürtök válogatása. A száraz borok jó savval, mérsékelt alkohollal és elegáns karakterrel rendelkeznek. Az édes boroknál a novemberi csapadék miatt az egész fürtös szüret mellett döntöttünk, így a szamorodnira és a késői szüretre helyeztük a hangsúlyt, aszú bort nem készítettünk.

2015

Az elmúlt időszak egyik legjobb száraz boros évjárata. Magas hőmérséklet, rendkívül kevés csapadék, főként a borvidék déli részén. Ennek köszönhetően nagyon kevés aszúszem képződött. Az elmúlt időszak egyik legkorábbi szürete. Száraz boroknak kedvező sav összetétel és sav arány.

2014

A 2014-es évjárat kiemelkedő szakértelmet igényelt a szőlőmunkáknál, mert az átlagosnál több és szokatlan eloszlású csapadékot érkezett. A szüretnél a dűlőkben nagy hangsúlyt fektettünk a fürtökön belüli válogatásra is, így az átlagosnál lényegesen kevesebb, de jó minőségű alapanyag érkezett a feldolgozóba. Az évjáratra az élénk savú száraz borok jellemzőek, amelyek a gondos válogatás eredményeképp jól strukturáltak és tiszta, ásványos karakterrel bírnak.

2013

Az elmúlt időszak legjobb évjárata. Kiegyenlített időjárás, jó érési időszak. Száraz és Botrytises boroknak egyaránt kedvező sav összetétel és sav arány.

2012

Az elmúlt időszak legmelegebb és legszárazabb évjárata. Botrytis szinte egyáltalán nem fejlődött. A száraz boroknak sem feltétlenül kedvezett, mert az érési időszak utolsó fázisában volt a legnagyobb a szárazság, emiatt átlagnál alacsonyabb savakkal és vékonyabb testtel rendelkező borokat adott. Ezek azonban rendkívül jól érlelhetők.

2011

Majdnem kiegyenlített évjárat, mely inkább a száraz felé billen. A szüret korán kezdődött, szeptember közepén. A száraz és meleg ősz miatt kevés Botrytis. Száraz boroknak kedvező évjárat.

2010

Rendkívül csapadékos és hűvös év. Intenzív gombabetegségek egész nyáron. A száraz borok szürete későn kezdődött, október végén. Erős savak miatt hosszú érlelést igényelnek a borok. Botrytisnek kedvezett az évjárat.

2009

A Szent Tamás Pincészet első évjárata. A tavasz és a nyár száraz és meleg volt emiatt nagyon korai volt a szüret. A száraz borok esetében a csapadékhiány az egyik leghosszabb erjedési ciklust eredményezte. Bizonyos dűlőkben kevés Botrytis fejlődött.