Ifj. Szepsy István

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza ifjabb Szepsy István, 18. generációs borász, irányításával tizenegy dűlőben dolgozunk, melyek nagy része Mádon található, de Tarcalon, Rátkán és Tállyán is rendelkezünk parcellákkal. "A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet elsődleges céja, hogy különleges termőhelyi adottságokat kifejező borokat készítsen. Ezért választottuk ezeket a dűlőket és ilyen korú ültetvényeket. Ezzel a birtokösszetétellel és -mérettel csak a magas minőséget és egyediséget képviselő borok készítése lehet a cél, úgy, hogy méltó legyen a mádi termelői filozófiához. Ehhez legalább 20-25 éves, jó kondíciójú tőkék kellenek, amelyeket az alacsony fürtterhelés mellett egyedileg gondozunk, nagyrészt fiatalokból álló, helyi csapattal. Tökéletesen érett, egészséges szőlő a cél, bármi áron. A szőlők képességeit még tanuljuk, mert soha nem dolgoztunk ezekkel a dűlőrészekkel, de így, 5 évjárat távlatából már látszik nagyvonalakban, hogy az adott parcellánál milyen termésre is számíthatunk hosszútávon. Alapvetően három kategóriát készítünk: száraz borok, fürtös aszúfeldolgozás magas beltartalommal és az aszúbor. A száraz borok mindegyikét dűlősen hozzuk forgalomba, egyelőre nem gondolkodunk birtokbor készítésében. A 2009-es évjárattal beindultak a pezsgőkészítési kísérletek, ezek nagyon új élmények, sok év múlva látszik majd csak, hogy érdemes volt-e vele foglalkozni vagy sem. A Furmint fajtában sok fantáziát látok ilyen téren is. A birtok tagja a Mádi Körnek és természetesen a Kör szabályai szerint műveli szőlőit.